Sensoren helpen bij betere botgenezing

  • 7 januari 2025
  • leestijd 2 minuten

Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben kleine sensoren ontwikkeld die kunnen helpen om botletsels beter te laten genezen. De sensoren, die zijn getest op ratten, sturen real-time gegevens door over hoe het bot zich herstelt. Dit kan ervoor zorgen dat revalidatie beter op maat gemaakt kan worden.

Na botletsel is lichaamsbeweging belangrijk voor herstel. Maar het is vaak lastig om precies te bepalen welke oefeningen en hoeveel inspanning het beste zijn voor de patiënt. Onderzoekers van de Universiteit van Oregon hebben daarom een sensor ontworpen die dit proces kan volgen.

De onderzoekers plaatsten de sensoren in ratten met een botletsel aan het dijbeen. Vervolgens lieten ze de ratten trainen op speciale wielen. Een deel van de ratten liep op een standaard wiel, terwijl andere ratten een wiel gebruikten waarbij de weerstand kon worden aangepast, vergelijkbaar met een fitnessapparaat.

Na acht weken ontdekten de onderzoekers dat de ratten die op de wielen met weerstand trainden, sneller herstelden dan de andere groepen. Hun botten vertoonden eerder tekenen van genezing en waren ook sterker en dichter.

Hoofdonderzoeker Robert Guldberg zegt dat de sensoren in de toekomst mogelijk ook bij mensen kunnen worden gebruikt. “Met deze sensoren kunnen we het type en de ernst van een blessure beter meten. Dit helpt om de juiste revalidatiekeuzes te maken, zodat herstel sneller en beter verloopt.”

Deze technologie kan dus een grote stap vooruit zijn in de zorg voor botblessures.

Bron: EARA

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: